V. Механизми на увреждане на пародонта

Натрупването на големи количества плака води до качествени промени в състава й. Тя "старее" и постепенно "добрите" бактерии в нея остъпват мястото си на "лошите", които са по-агресивни и болестотворни. Тези "лоши" бактерии отделят различни химични съединения – ензими, токсини, антигени, които са силно токсични и предизвикват реакция в организма, наречена възпаление. Възпалението е сложна билогична реакция, която е защитна и може да бъде остра или хронична. В началната фаза на възпалението участие взимат кръвоносните съдове на пародонта и белите кръвни клетки (левкоцитите), които "изяждат" лошите бактерии. Във втората фаза на възпалението се включват и клетките на имунната система, наречени лимфоцити. Те са два вида T-lym и B-lym. В резултат на възпалителната реакция в участък от пародонта се наблюдават 4 белега:

1. Кървене или гноене от венците. Видимо венците са зачервени и болезнени – лесно кървят или от тях се отделя гной, което води до лош дъх. Това е първият белег на засегнатия пародонт.

2. Образуване на зъбно-венечни джобове. Нормалната дълбочина на зъбновенечната бразда е 2 мм. Увеличаването над 2 мм е белег за възпаление. Пациентът трудно може сам да разбере има ли пародонтален джоб.

3. Разграждане на алвеоларната кост. Възпалителната реакция има ниско РН. Ето защо постепенно с течение на времето костта започва да се разгражда. Този белег може да се открие само от стоматолога след направата на рентгенографска снимка.

4. Разклащане на зъбите – в началните фази на пародонтално заболяване след загубата на голямо количество тъкани и клетки зъбът става неустойчив и започва да се разклаща.

5. Оголване на зъбите – увреждането на венеца води до неговото последващо свиване и отдръпване, което се проявява с чувствителност в областта за зъбната шийка (мястото между коронката и корена).

От всички тези белези впечатление на пациента правят основно:

а) Болката. Тя засяга няколко зъба и може да бъде:
- Спонтанна – появява се без видима причина
- Предизвикана – при прием на топли и студени храни и течности

б) Кървенето може да бъде:
- Спонтанно
- Предизвикано – при миене на зъбите с четка, при хранене с твърди храни

в) Оголването на зъбите – възприема се от пациента повече като козметичен дефект.

Останалите белези идват на по-късен етап, когато пациентът вече е информиран за проблемите или те се откриват след стоматологичен преглед и допълнителни изследвания – рентгенографии, консултация със специалист и т.н.


 


Споделете в Facebook | Споделете в Twitter | Споделете в Google Bookmarks
2008-09-30 / Д-р Ангел Георгиев / 2550 пъти разгледано

Още от Пародонтология

• Пародонтология - Дефиниция и структура / Пародонтология
• Пародонтология - Причини за заболяванията / Пародонтология
• Пародонтология - Заболявания на пародонта / Пародонтология
• Пародонтология - Механизми на увреждане / Пародонтология
• Пародонтология - Гингивити / Пародонтология
• Пародонтология - Пародонтити / Пародонтология
• Пародонтология - Лечение на пародонтитите / Пародонтология
• Пародонтология - Невъзпалителни измененения в пародонта / Пародонтология

 

 

60833 посещения
от 1.10.2008
 
2012 © Д-р Ангел Георгиев. Всички права запазени.
Дизайн: Анета Пиронкова. Уеб и SEO: Idea STUDIO